Od topova do mačeva

 
Autor: Miroslav Lazanski utorak, 30.06.2015.
 
 

Šta je pokazao međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”, završen pre nekoliko dana u Beogradu? Kao prvo, sajam je postao tradicionalan, održava se svake druge godine sa sve većim brojem domaćih i stranih izlagača, ove godine 92 domaća i 24 strana, i sve većim brojem ugovorenih i najavljenih poslova, tako da se „Partner” etablirao kao najveća manifestacija te vrste u ovom delu Evrope.

Ako je vojna industrija oduvek bila nosilac tehničko-tehnološkog razvoja neke zemlje, onda je ovogodišnji sajam potvrdio ukupan trend reindustrijalizacije Srbije. Ali, sve više kroz privatna mala i srednja preduzeća. Upravo ta preduzeća osvajaju sve veći broj novih borbenih sredstava kao i delova za složene sklopove novih i postojećih borbenih sistema u naoružanju Vojske Srbije, ali i za izvoz. Moglo bi se reći da je stiglo vreme diversifikacije srpske namenske industrije, da je na tržištu sada konkurencija i da Vojska može, ili će ubrzo moći, da bira šta će i od koga da kupi.

Naravno, ne kada su u pitanju neki najsloženiji borbeni sistemi, ali i tu imamo zanimljiv slučaj da u istom artiljerijskom kalibru različita rešenja nude „Prva petoletka” i „Jugoimport SDPR”. Kada kompanija „Jugoimport SDPR” podigne svoju fabriku municije, a radi se na tome jer to tržište traži, to će biti konkurencija kompaniji „Prvi partizan” iz Užica. Potražnja diktira nove kapacitete. Ako „Jugoimport SDPR” ima porudžbine pešadijske municije, a proizvodnja „Prvog partizana” prodata je dve godine unapred, šta da se radi.

Naravno da su „zvezde” i ovogodišnjeg „Partnera” bili proizvodi „Jugoimporta SDPR”: borbeno vozilo pešadije „lazar-2”, samohodna haubica „nora B-52”, kalibra 155 mm, samohodna haubica „soko” od 122 mm, komandno-izviđačko vozilo M-12... Na njima su izvršene i vrše se modifikacije, tako da će „lazar-2” u verziji amfibije biti usvojen u naoružanje Vojske Srbije, a „lazar-2” s digitalnom šarom i daljinski upravljivom borbenom stanicom s mitraljezom od 12,7 mm predviđen je za Žandarmeriju Srbije. Za „lazara-2” veliko interesovanje pokazali su i Brazilci, jer oni trenutno nemaju takva borbena vozila 8x8, pošto sa „Ivekom” razvijaju borbeno vozilo 6x6. Nude nam kooperaciju.


"Partner" je najveći sajam naoružanja i vojne opreme u ovom delu Evrope (Foto Beta)

Fabrika automobila iz Priboja, FAP, prikazala je svoj kamion „fap 3240 BS-AV, 8x8, korisne nosivosti od 10 tona tereta. Kamion je sada na ispitivanju i verujem da će ga Vojska Srbije usvojiti u naoružanje, jer takvo vozilo nedostaje armiji. Inače, svi ti borbeni, ali i neborbeni, sistemi su u formuli cena–efikasnost najbolja rešenja za Vojsku Srbije.

Na „Partneru 2015” predstavljen je i novi četvorosedni avion „sova” fabrike „Utva” iz Pančeva. Letelica je usavršena verzija poznatog aviona „utva-75”, s jačim motorom i digitalizovanim kokpitom. Avion je vrlo širokog civilnog i vojnog spektra upotrebe s relativno pristojnom cenom.

Kompanija „EDePro” iz Beograda nastupila je s najboljim stvarima iz oblasti raketne tehnike: raketni sistemi „alas” i „lorana” , protivoklopni raketni sistem „spajder”, bespilotne letelice, dronovi-mete, artiljerijski raketni sistem zemlja-zemlja kalibra 267 mm i dometa 95 km, raketa kalibra 107 mm i dometa 11,5 km, raketa sistema „grad” od 122 mm i dometa od 40 km... Kompanija „EDePro” ima najveći broj doktora nauka po ukupno zaposlenima, i na njihovom štandu najbrojniji posetioci bili su Arapi. Nije ni čudno jer projektil „alas” ima neke elemente prve srpske krstareće rakete dometa 25 km. I sve to „EDePro” razvija vrlo diskretno i bez velike pompe. „EDePro” je srpska NASA.

Ipak, sve to ne bi moglo ni da vozi, ni da leti, ni da puca bez proizvoda kompanije „Pneumatik fleks”, čiji je vlasnik privatno porodično preduzeće „Srboauto” iz Beograda. Njihova hidraulika i pneumatika prisutne su u skoro svim najsloženijim borbenim i neborbenim sistemima predstavljenim na ovogodišnjem „Partneru”: u avionu „lasta-95”, na helikopterima, u samohodnoj haubici „nora B-52”, u raketnom sistemu „alas”, u borbenom vozilu „lazar-2”... Bez njihovih proizvoda jednostavno se ne može, pa se američki ambasador Majkl Kirbi najduže zadržao na njihovom štandu. Jer, kompanija „Pneumatik fleks” takođe je primer diversifikacije srpske vojne industrije.

Da rakete, topovi i avioni na sajmu „Partner 2015” ne bi bili jedini simboli vojne moći pobrinulo se preduzeće „Status stil” iz Beograda asortimanom borbenih noževa, srpskih oficirskih sablji i mačeva. Oni proizvode najbolje i najlepše sablje i mačeve u Evropi, tako pišu stručni časopisi, tako kažu i kupci iz Alžira. Ako su topovi i rakete moć, sablje i mačevi firme „Status stil” su čast. I jedno i drugo potrebno je svakoj armiji...

 

Pin It